Żywienie
Żywienie ma istotny wpływ na poprawę leczenia pacjentów. Szpital zapewnia wyżywienie dla Pacjentów przebywających w oddziałach.
Każdy Pacjent podczas przyjęcia do oddziału szpitala badany jest pod kątem stanu odżywienia. Lekarz prowadzący pacjenta określa jego potrzeby żywieniowe, a rodzaj diety wskazany jest w codziennym zamówieniu przez oddział. Pacjenci otrzymują 4-5 posiłków dziennie, w zależności od jednostki chorobowej lub indywidualnych wskazań lekarza.
GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW
(dostosowane są do rytmu dnia poszczególnych oddziałów, ale mogą ulec zmianie ze względów organizacyjnych)
I ŚNIADANIE
8:00 - 9:00
II ŚNIADANIE
10:30 - 11:00
OBIAD
12:30 - 14:00
PODWIECZOREK
15:30 - 16:00
KOLACJA
17:30 - 18:30
Jadłospis dzienny oraz informacja o alergenach, z którymi Pacjent może się zapoznać są wywieszone przy pomieszczeniu kuchenki oddziałowej.
Podczas pobytu Pacjenta w oddziale szpitalnym, na prośbę Pacjenta lub lekarza prowadzącego, dietetyk szpitala prowadzi edukację w zakresie żywienia w danej jednostce chorobowej.