Żywność własna pacjenta

Pacjenci mogą przynosić produkty żywnościowe z zewnątrz. W oddziałach szpitala znajdują się lodówki przeznaczone na żywność Pacjentów. Aby wyeliminować ryzyko zakażeń, ze względów sanitarno-epidemiologicznych należy przestrzegać poniższych zasad:

  • Prywatna żywność Pacjentów przechowywana w lodówce w oddziale, powinna być zabezpieczona przez pacjenta w pojemniku lub woreczku foliowym przeznaczonym do przechowywania żywności. Nie należy przechowywać w lodowce żywności w opakowaniach transportowych np. w reklamówkach
  • Opakowania (np. pojemniki/woreczki) z produktami spożywczymi należy oznaczyć: - pierwszą literą imienia i pełnym nazwiskiem Pacjenta - numerem sali - datą umieszczenia produktów w lodówce
  • Czas przechowywania produktów spożywczych:
    • dla produktów otwartych - do 48 godzin (2 dni) lub według zaleceń producenta
    • dla produktów fabrycznie zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu 
    • dla potraw własnej produkcji np. (zupa) - do 48 godzin (2 dni) od daty przygotowania w domu (przed wstawieniem do lodówki potrawy powinny być opisane datą przygotowania)
  • Zaleca się Pacjentom i ich bliskim przynosić małe opakowania produktów spożywczych, z widocznym, dłuższym terminem przydatności do spożycia (sugerujemy przynoszenie produktów opakowanych hermetycznie, do jednorazowego spożycia)
  • Pacjenci opuszczający oddział, zobowiązani są do zabrania swoich artykułów żywnościowych z lodówki
  • PRODUKTY PRZETERMINOWANE, POTRAWY DOMOWEJ PRODUKCJI, KTÓRE PRZECHOWYWANE SĄ W LODÓWCE DŁUŻEJ NIŻ 48 GODZIN (2 DNI) I / LUB Z WYRAŹNYMI OZNAKAMI NIEŚWIEŻOŚCI I ZEPSUCIA, BĘDĄ USUNIĘTE Z LODÓWKI PO UPRZEDNIM POWIADOMIENIU PACJENTA.
  • PACJENCI PRZEBYWAJĄCY W ODDZIAŁACH, W KTÓRYCH LODÓWKA DO PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI PACJENTÓW ZNAJDUJE SIĘ W POMIESZCZENIU KUCHENKI, MOGĄ KORZYSTAĆ Z LODÓWKI TYLKO POD NADZOREM PRACOWNIKA KUCHENKI, A WCZASIE JEGO NIEOBECNOŚCI POD NADZOREM PIELĘGNIARKI DYŻURNEJ.

Przestrzeganie zasad korzystania z lodówki przez pacjentów i ich rodziny zapewni utrzymanie właściwej jakości przechowywanej żywności oraz bezpieczeństwo Pacjenta.

Nasz system korzysta z plików cookies. Zgodnie z opracowaną polityką  cookies przedmiotowe pliki mogą być wykorzystywane  do zapamiętywania ułożenia poszczególnych elementów; zapamiętywania danych z wypełnianych formularzy zamówienia, prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania ze strony portalu oraz badania potrzeb użytkowników, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika Przeglądarka internetowa z której Państwo korzystacie umożliwia zmianę ustawień obsługi plików cookies. Korzystanie z tego serwisu internetowego bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia oraz oznacza akceptację dla stosowanych tu plików cookies.W związku z wejściem w życie w dniu 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO) informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest:  Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony w Szczecinie ul. Arkońska 4, 71-455 Szczecin. Szczegóły dotyczące zasad przetwarzania Państwa danych osobowych dostępne są  na stronie https://www.spwsz.szczecin.pl/ w zakładce Informacje Administratora Danych Osobowych.
Dowiedź się więcej Zamknij